BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

My Fans

These are what I want!

  • 1) Attending VUW Graduation Ceremony - Dec 2012
  • 2) Work harder during my final year at IPSAH
  • 3) Gain higher salary
  • 4) Buy a big house for my family
  • 5) Bring my family to Mecca for HAJI
  • 6) Getting married
  • 7) Get involved in farming
  • 8) Wanna have a tiger as a pet
  • 9) Owner of a well-known restaurant ''BuBu In De HouSE''

Monday, August 10, 2009

What??? My hidden talent is singing!!!

Fuh, nampaknya dah lama aku x exercise tgn aku bt post baru kat blog...

tetibe je malam ni aku rase terpanggil untuk update blog aku...

ni sume gara-gara facebook la...

banyak betul soalan yang kena jawab....

bunyi mcm wajib jawab jek....

padahal aku yg gatai nak jawab....

the question sounds like this:

What is your hidden talent??

erm, apa lagi...tanpa segan silu, aku pun jawab la sume soalan dia...

then, the result sounds like this:

you are the perfect singer!

wow, overnya result dia...hahahaha...

sebenarnya, aku x de niat nak show off dlm post kali ni...

tapi soalan ni mengingatkan aku pada memori kat sek. men. dulu...

buat pengetahuan korang, aku ni solo nasyid mase kat sekolah dulu...

hahaha, mesti korang x percaya...tp aku ade buktinya...

nanti....judge la sendiri....

aku start jadi solo from form 1 until form 5.....

5 years tu experience.....

tp ble dah masuk maktab, terus menyepi...

ntah, dah hilang minat nak nyanyi....

susah jugak nak kawal 1 kumpulan tuk menyanyi....

maklum la, ble dah jadi solo, aku la leader nya...

ble dikatakan tiap2 hari practise kat asrama....

tempat sasaran ialah surau....

bukan tu je, aku pun ade la jugak bakat nak reka lirik...

sume lagu yg kiteorg bertanding, liriknya telah diubah 100 peratus....

yg paling mencabar, ubah lirik lagu arab....

kenalah aku consult dengan ustazah b. arab aku...

special thanks to Ustazah Sutina...

she taught me a lot...

it's not easy to form new lyrics for Arabic songs...

kadang2 terase jugak macam budak2 AF...

maklumlah, ade jugak cikgu yg jadi pengkritik n ajar vokal...

kadang2 rase fed up jugak...itu x kena, ini x kena...

tapi berkat kesabaran....berjaya jugak harungi sume tu....

yg penting yakin dan gigih....

part yg aku aling x tahan sekali....

sebelum nak ambil ahli baru, cikgu ade bt audition....

as usual, aku dan kawan2 aku berjaya lepas la...

yg x tahan, aku pun kena pegi audition jugak....

nasib baik x kena komen ape2...hahaha...nak kata expert x la jugak...

kalu nak cerita pengalaman aku kat sini...

sampai bila2 pun x abis...

jom tengok gambar-gambar yg aku dapat dari cikgu aku...




Hahahaha....rase cam lawak je bile tengok gambar ni balik...

form berapa ntah mase ni..tapi rasenya form 2 kowt...

cz dah ade adik2 junior yg jadi new members....

cuba teka yg mane satu aku...hahahaha.....

seingat aku, mase ni nyanyi lagu rasulullah n fatamurgana...

maklumlah sambutan maulidur rasul....

dah la nyanyi kat padang sekolah....

panas x yah cakap, naseb baik ade pokok.....





gambar yg same mcm atas tadi....lupa nak bg tau...

mse ni ade dua solo, yg seorang lagi senior aku....

lupa plak aku, kenapalah guna gaya tadah tangan mase ni...

minta turunkan hujan kot....maklumlah bernasyid tgh panas...

tekak pun kering...tp suara mantain....




cari la ape bezanya gambar ni dengan gambar kat atas...

mcm same jek....





Ha...yg ni nampak mcm matang n moden skit...

amboi2, dah pandai reka kostume....special thanks to my designer...

kawan baik aku sendiri, junaidi....dia pun amik tesl gak...

dekat IPTI...mase ni aku ingat lagi...memang letih gile...

nyanyi tiga lagu...n aku seorang je solo....fuh....

lupa nak bg tau, mase ni pertandingan nasyid sempena maulidur rasul...

yg pastinya, group ni memang selalu johan..hahaha....





Ha...tu dia...buka mulut tu luas2 bg suara keluar...

jangan guna suara tekak, keluarkan suara dari perut...

mulut tu rapatkan dengan mike, ikut rentak lagu...

adoi, banyak betul pesana cikgu2 aku....

that's why aku cakap macam akademi fantasia.....





cuba korang teka...apa nama pertandingan yg aku masuk ni???

hahaha...selain jadi solo nasyid, aku suka jugak bersajak....

ni mase maulidur rasul kalau x silap...

aku reka sendiri sajak tu, 1 hari sebelum pertandingan...

mana sempat nak hafal....tajuk sajak tu ''Erti Pengorbanan''

tapi x sangka...tuah berpihak pada aku...

dengan bangganya aku johan dalam pertandingan mendeklamasikan sajak...

nak tau siapa saingan aku???? tengok gambar seterusnya....




sebelum aku start bercerita...nak perkenalkan skit....

ni lah dia kembar aku kat sekolah aku...selain tu...

dia pun kawan baik aku jugak....nama dia suhaimi...or nick name ''semi''

cikgu kat sekolah aku selalu tertukar aku dengan dia...

maklumlah, dua2 tembam n suka bersaing dalam pertandingan yg sama...

ni la dia saingan aku mase nak bersajak dulu....

kalu x silap dia dapat naib johan...sori la, kalu farid tersilap semi!!



ni sorang lagi saingan aku...nama dia noriati binti leman...

panggil kak ti je...dia ni memang suka bersajak....

kalau bab penghayatan, menang kat dia....siap tutup mata tu...


Ha...puas hati x???

ni je gambar yg aku dapat...

kalau ble cuti ni, nak minta banyak2 lagi gambar dari cikgu2 aku...

selain nasyid and sajak, aku pun aktif gak dalam pidato b. melayu,pidato piala

diraja, bahas ala parlimen, syarahan bahasa arab, syarahan agama, kalimatussobah

(ucapan awam), syair dan gurindam, pantun n lain2....


kenangan manis aku:

1) Jadi johan dalam pertandingan syarahan bahasa arab di peringkat sekolah dan
daerah. Peringkat negeri, aku dapat tempat keempat jek....sedih...

2) Bahas ala parlimen....johan di peringkat daerah n 4 kali berturut2 aku dapat title
''pembahas terbaik''...peringkat negeri...saguhati jek...maklum la, lawan dengan
budak2tingkatan 6 atas...

3) Pertandingan kalimatussobah dapat tempat keempat peringkat negeri....

Dah...aku x larat nak tulis lagi..nanti orang cakap aku menunjuk2...show off...

aku just nak kongsi pengalaman aku jek...tapi, aku yakin...

mesti cikgu-cikgu sekolah aku kecewa bila dapat tau yg aku x aktif kat maktab...

ntah la..aku da malas nak masuk semua pertandingan ni....

cz main focus aku..nak belajar rajin2 n fly ke new zealand....

Miss all my friends and teachers....love you all...

you make me a better person....



Yang Benar,

BUBU (Z2A)

7 response (s):

QisTina said...

cumey nyer bubu tyme muda2 dulu,
cute2.
berbakat sungguh bubu nie yek.
i'm happy for you.

just me said...

WAH...

[z@ck] said...

bubu..dulu ang slim down skit..
skang ap sudah jadi??
bahagia ek..

mamma mia! said...

nnt g nz wat la kump nasyid weih.. ko n juwe solo. kompem gempak punye.hihi. ak sokong!

adawiah.zaini said...

bubu, solo la ngn kema. suara dia sedap.duet masuk prtndingan lagu klasik ipsah. hehe

fndrocka said...

byknya menang..tahniah.
ada darah seni dalam badan kutt

LADY JARJA(: said...

wah! gojes ;)

follow me.link:
http://sweetmudpie.blogspot.com