BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

My Fans

These are what I want!

  • 1) Attending VUW Graduation Ceremony - Dec 2012
  • 2) Work harder during my final year at IPSAH
  • 3) Gain higher salary
  • 4) Buy a big house for my family
  • 5) Bring my family to Mecca for HAJI
  • 6) Getting married
  • 7) Get involved in farming
  • 8) Wanna have a tiger as a pet
  • 9) Owner of a well-known restaurant ''BuBu In De HouSE''

Monday, May 4, 2009

'' Penangan Ulik Mayang '' - Taubat aku x nak BUAT dah!!!



Sebelum aku cite ape yang berlaku pada aku mase kat asrama dulu...

aku nak korang baca and fahami maksud lirik lagu ulik-mayang ni....

Jangan korang hafal and practise plak...

Hanya sekadar peringatan....

Cukuplah sekadar aku sorang je yg kena....


ULIK MAYANG

Umbut mayang di umbut
Umbut dengan jala-jemala
Ulit mayang diulit
Ulit dengan puterinya satu

Puteri satu berbaju serong
Puteri satu bersanggul sendeng
Puteri satu bersubang gading
Puteri satu berselendang kuning

Ulit mayang di umbut
Ulit dengan jala-jemala
Jika sambut mayang disambut
Sambut dengan puterinya dua

Puteri dua berbaju serong
Puteri dua bersanggul sendeng
Puteri dua bersubang gading
Puteri dua berselendang kuning

Ulit mayang di umbut
Ulit dengan jala-jemala
Jika sambut mayang disambut
Sambut dengan puterinya tiga

---

Ku tahu asal usul mu
Yang darat balik ke darat
Yang laut balik ke laut
Nasi kuning hamba sembahkan

Pulih mayang ku pulih
Pulih balik sedia kala


Ha, macam mane??? korang x rase seram ke???

sampai skunk aku x nyanyi lagu ni....

dulu aku suka nyanyi saje2 cz aku nak test....

betul ke kalau kita nyanyi lagu ni....

tujuh puteri tu akan datang kat kita....

so, ceritanya macam ni....

pada satu petang kat asrama....

sume kawan2 aku ajak aku turun main bola tampar...

tapi aku refuse nak pegi cz da bosan...

asyik main bola tampar je...

so, aku duduk la termenung kat dalam dorm sorang2....

tetibe je aku dapat idea...


''Erm , betul ke ulik mayang ni wujud???''

''Ntah2 orang tua2 saje je reka2 cite...''

''X kan nyanyi lagu pun salah...dah la lagu dia sedap...''

''Ape kate aku cuba try nyanyi, sedap jugak duk jiwng sorang2 ni''

sebelum aku nyanyi, aku pegi cari satu mangkuk yg agak besar...

then, aku letak air dalam tu...

lepas tu, aku pun pegi la cari tujuh jenis bunga....

kebetulan dekat asrama aku tu ade banyak jenis bunga....

so, aku pilih je la...

tapi aku amik bunga yang cantik2 je n berbau harum...

then, aku carik2 kan bunga-bunga tu dan letak dalam air...

''Wah, bukan main wangi lagi bau bunga2 ni''

''Barulah syok nak nyanyi''

Aku pun ape lagi, aku start la nyanyi sambil duk tabur bunga2 tu....

tengah aku nyanyi, tetibe rase seram sejuk...

''Ish, angin biasa je tu, pedulikan''

aku teruskan nyanyi sampai la abis...

bile aku habis je nyanyi, tetibe hari jadi mendung n bunyi guruh...

''Ai, x kan suara aku x sedap kot....''

''Ala, kebetulan je hari nak hujan....''

aku cuba nak sedapkan hati walaupun bulu roma meremang....

aku pun ape lagi cepat2 masuk dalam dorm...

mangkuk tu aku lupa aku campak kat mana...

Malam tu macam bese, after aku siap gosok gigi...

aku terus duk atas katil n siap2 nak tido...

bukan main nyenyak aku tido....

tetibe dalam pukul 2 pagi, aku terkejut dari tidur...

aku dengar orang nyanyi lagu ulik mayang...

nak kata radio, budak2 ni dah tutup sebelum tido tadi...

aku dah mula rase x sedap hati....

aku cuba tutup telinga n mata aku....

tetibe aku dengar lagu ulik mayang tu semakin kuat dan dekat...

aku pun ape lagi amik selimut dan tutup seluruh badan aku....

then, pastu aku cuba intai melalui kain selimut aku tu...

korang nak tau ape yg aku nampak...

ade tujuh orang berpakaian mcm puteri, rambut panjang tutup muka,kuku panjang...

duduk bersembah sekeliling katil aku sambil baca jampi mcm siam...

skali angin datang, jelas terpampang muka 7 puteri tu...

''ASTAGHFIRULLAH HAL AZIM, APE BENDA NI HUDOHNYA''

aku cuba menjerit sekuat yg terdaya sambil menangis...

''TOLONG JANGAN KACAU AKU, AKU X DE HUTANG APE2 PUN DENGAN KO SUME''

''MAK, TOLONG ADIK, ADIK X NAK MATI MAK!!!!''

hanya ALLAH je tau perasaan aku macam tu....

aku cuba baca ayat kursi, tapi x sempat abis...

cz tetibe aku mcm hilang terketar2, tajwid lari entah ke mana...

lidah aku jadi kelu...

makin lama makin dekat 7 puteri mari dekat aku...

then, dia cakar badan n kaki aku guna kuku....

muka dia memang hudoh, aku x tau nak gambarkan mcm ape...

aku da x larat nak jerit,

mase tu aku bertawakal dalam hati...

''YA ALLAH, TOLONG HAMBA-MU INI DARI SEGALA IBLIS YANG DIREJAM''

aku dapat rasa seluruh badan aku dipenuhi darah...

pedihnya hanya ALLAH je yang tau...

lps tu tetibe aku dapat semangat semula...

aku takbir ''ALLAHUAKHBAR'' sebanyak tujuh kali...

ALHAMDULILLAH, berhasil..

nampaknya doa aku dimakbulkan ALLAH...

sume 7 puteri tu hilang sekelip mata...

aku dapat dengar suara dia orang menjerit dlm kesakitan...

lepas tu, aku duk termenung sambil menahan sakit kat badan aku...

aku x dapat tidur sampai pagi...

sedar2 badan aku disimbah air...

lepas tu, aku cepat2 peluk kawan2 aku...

kawan2 aku cakap...

dia orang terkejut tengok aku duk termenung mcm orang angau...

muka aku pucat n mata terbeliak...

n badan aku abis lebam2...

belakang badan aku, ade kesan cakaran...

dekat 2 minggu aku amik masa tuk hilangkan kesan lebam2 tu...

ustaz aku cakap, BENDA tu sebenarnya syaitan....

dan bila aku nyanyi lagu ulik mayang tu...

seolah2 aku buka jalan and seru dia masuk ke dunia kita...

ustaz aku cakap, sebenarnya 7 Puteri tu asalnya jin...

tapi bila kita duk puja dia, tu yg buat jadi khurafat...

n ade kemungkinan 7 Puteri tu dah x de....

so, Syaitan amik kesempatan ambil alih tempat 7 Puteri tu..

semata-mata nak sesatkan kita...

Astaghfirullah Hal Azim...

Aku da TAUBAT x nak buat lagi lepas kejadian tu...

sampai skunk aku masih ingat tragedi tu...

so, nasihat aku, percayalah cakap orang2 tua...

mesti ade hikmah disebalik larangan orang2 tu dulu...


Yang Jujur,

(Farid @ Bubu)

27 response (s):

Att said...

aih seram btul..
tp dr dulu lg mmg tobat aku xmo nyanyi lagu ni..
aku x tgk pun lirik die td hehe

farah haris said...

uishhh gile ahh
takut gile
serious takut farid
huhuhuhu

Hafiz Abdul Malek @ HM said...

seram oiii... bebulu.....
OMG... real tull....

QisTina said...

waaaa..
seram giler..
huhu..
sape suruh gatai nyanyi lagu tue..

mamma mia! said...

erkk?? ko ni farid.. aku mlm ni dah la sorg xde teman.. rumet aku pg BIG. ergh.. seram sejuk aku ha.. kuang hasam tol la.. ish ish... ermpphhhh

[z@ck] said...

ang tau dak la ni kui brapa??
2.13 pg...
seram sejuk ak bc..
huu..
sumpah ak tak nyanyi lagu tuh..
takut100x!!!

adawiah.zaini said...

aku x baca pn lirik tu. huhu.
ni kisah benar sebenar-benarnya ke ni bubu? seram sehh

haruka said...

i knew dat..hehe

najiha said...
This comment has been removed by the author.
Arc said...

npe aku nyanyi xjd ape2 pon..
bkan nk ckp besar lah tpi lagu ni skug dah xde ape2 lah
sepanjang kajjian aku wat x de ape2 yg pelik belaku
aku dah nyanyi lgu ni dalm hutan, tmpat gelap,lam blk tpi xde ape2 pon berlaku..
oit kau ni biar btol kne rasuk?? lau nk ikot kan lagu ni dah edit lah xkn kau nyaniyi lagu yg dah edit pon kne rasuk
syez akku ase kau TIPU.

FaRiD_Aziz89 said...

cik arc, x de maknanya ak nak tipu.... i'm not that kind of person, ok!!!! huh...

fie_fietz said...

sejak akhir2 nie saya suka sangat nyanyi lagu nie .. xta0 kenapa .. kdg2 .. mulut saya ttbe je nynyi .. hhmm .. xta0 la nak uad cane ~~ tp bile bace cite awak nie .. seram pulak .. betul ke awk jumpa ??

Husna Una said...

urmmm ye ke...!!!!
sebenarnya saya tengah nak buat kajian pasal ulek mayang nih..
nak kata percaya kat ulek mayang nih x sangat nak kata x percaya pun x juga.. betul ke yang jadi nih..?? tapi memang lirik dia tuh menyeramkan juga..so tunggu la nanti..bila semua nya dah terjawab..thanx sebab cerita pasal kejadian nih.. ble juga saya dapat maklumat..

Husna Una said...
This comment has been removed by the author.
Ardilla Anuar said...

sejak2 ini..saye sering menyanyi lagu ulek mayang..tapi tak menyanyi sampai habis..saye rase seram sejuk.. saye teringin sangat nak tengok tujuh puteri tu..saye dengar dari ramai orang,diorang cakap muke tujuh puteri ni cantik...korang rase patut tak saye cume nyanyi lagu ni sampai habis?dan tengok hasilnye?

Dida Liyda said...

o.O
SERAM DOWH!!
x sangka aku... huhu.... nasib baik masa tu aku ada nyanyi sampai habis tp, xde benda yg kacau... aku rasa, mesti sbb ko guna air+bunga2 tu gak tu~ dh jd mcm serapah jampi yg lgkp~

The 5 Click said...

Nama pun puteri laut kan? Mesti lah kalau diorang nk dtg kne ade air nye . Cube la nyanyi dpn air lagu ulik mayang tuu. Seram ohh. Xpenah buat. Kdg2 nyanyi jugak sesaje sbb lagu ulik mayang ni best!

Syida yiel said...

Kawan2 kamu tak bertanya ke kenapa badan kamu bercakar2 nie...

nazihah yuyun said...

Tapii mmg betul lah . Kaka sye dulu penari ulik mayang . Dia mmg chakap . Jage2 dgn lagu uw. Nyanyi bia habes walaupun ape yg trjadi . N jgn sesekali leka dgn lagu tu. Kalau ta kite kne rasuk t . Mcm kuda kepang gak :)

Shafiqah Emilia said...

cakap pasal ulik mayang nie kan , kat hostel budak laki poli saye ade kne jgk cmtu , tgh2 pgi tbe2 dowg dga lagu 2 , padahal xde sape2 pon kat ctu .

Putera Aiman said...

bukan hnya pturi 2,4,6 dan 7 jer ker ada dlm lirik tu? hmm tp mmg lagu ni kalau nyanyi mengemang bulu roma, tapi sedap lagu ni, saya tiap2 dgr....

wanie aquarius said...

saya nyanyi stiap ary lgu nim..lpas kjadian dkat asrma sy..smpai hri ini sy xnyanyi..tkot.

Nova said...

hmmm sbb ader usur puja tu.... key dia sbb ko g cr tujuh jenis bunga tabur dlm semangkuk air....

syarklaiy said...

assalam...melalui pembcaan..myb ni la lirik asal lagu ulik mayang kan.bukn yg diubahsuai spt dinyanyikan oleh ella..n biasanya lagu ni tak disebut ketujuh2 puteri sbb dikatakan akan mendatang..tp kne ingat dalam dunia,bukan hanya ada manusia,..wallahualam..allahuakbar.

Amira Uzma Yahya said...

serius....meremang bulu roma masa baca....
tpi buka minta2 kami menari tarian nie...hari2 nyani lgu nie...x kisah dekat mana...x de pon ape2 berlaku...klo nak tahu kisah kita org baca blog kite....www.sumandaksndkn.blogspot.com ... (FOLLLOW TAU)..

jeLLo said...

Lagu ni even dah tukar lirik and takda unsur pemuajaan pun aku tak nafikan bila dengar memang akan meremang . Pernah satu malam tu aku tetiba tertarik nak dengar . Bila aku tido malam tu aku macam mimpi aku masuk alam lain . Tempat tu sunyi and ada 7 orang perempuan kejar aku . Setiap kali mama aku gerak , aku bangun tapi aku macam mamai mata memang susah buka then macam ada benda yang suruh aku tido balik . Serious tak tipu .

MZF Computer Centre said...

asbas..haha